Uit onderzoek van Kantar Public (voormalig TNS NIPO) in opdracht van zorgverzekeraar CZ en het Rode Kruis blijkt dat minder dan een derde van de Nederlanders zonder kennis van reanimatie een AED durft te gebruiken om iemand te reanimeren. Dat zijn zorgwekkende cijfers. En dat terwijl het gebruik van een AED (relatief) eenvoudig is.

Begeleiding stap voor stap

Een AED vertelt je namelijk precies wat je moet doen. Van het verwijderen van de elektroden uit de verpakking, tot het toedienen van een schok. Ook geeft het apparaat aan wanneer je de persoon wel of niet mag aanraken. Door te luisteren en te kijken naar de afbeeldingen, kom je dus een heel eind. Ook als je onervaren bent en weinig kennis hebt over reanimatie.

Bereidheid bij kennis veel groter

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de personen die wél beschikken over kennis rondom reanimatie juist in grote getale bereid zijn om te helpen. Maar liefst 97% geeft aan een onbekende te willen helpen. Dat zijn mooie uitkomsten waarmee het belang van de juiste scholing wordt aangetoond. Het kan het verschil maken.

Wil je een AED-training volgen? Kijk dan hier voor meer informatie en schrijf je in.

Leave a Reply