Joost: “Ik krijg de tijd en ruimte om te leren, maar mét een vertrouwd vangnet.”

Joost van der Wijngaart Intertraining

Maak kennis met Joost. Een rustige jongen die houdt van avontuur. Hij noemt zichzelf geen adrenalinejunkie, maar scheurt ’s ochtends wel op zijn motor door de files van Rotterdam naar Nieuw-Vennep én werkt als vrijwilliger bij de brandweer. Hoe komt hij terecht bij Intertraining? En waarom kiest hij ervoor om zijn carrière hier te starten?

Mijn liefde voor brandveiligheid is al vroeg begonnen. Mijn vader zit al zo lang als ik mij kan herinneren bij de vrijwillige brandweer en als kleine jongen keek ik daar enorm tegenop. Toen ik 24 jaar was, ben ik zelf ook aangesloten. Dat was in dezelfde periode als de start van mijn HBO opleiding Integrale Veiligheid in Rotterdam. Tijdens die studie heb ik – in brede zin – geleerd over veiligheidsaspecten. Brandveiligheid en de private sector spraken mij daarin meest aan. Toen ik tegen het einde van mijn studie de zoektocht naar een baan begon en de vacature van ‘Junior Adviseur Brandveiligheid’ bij Intertraining op Indeed voorbij zag komen, was ik meteen enthousiast.

Persoonlijke klik en ruimte om te leren

Tijdens mijn sollicitatiegesprek vond ik twee dingen belangrijk: een persoonlijke klik en de ruimte om te leren. De klik was er al in het eerste gesprek met de directie en kwam ook duidelijk naar voren in het tweede gesprek met Michiel, zelf Senior Brandveiligheidsadviseur en mijn directe begeleider. Ik merkte direct dat hij over ontzettend veel kennis beschikt en ook de wil heeft om die kennis over te dragen. Dat was voor mij de grootste dealmaker.

Omdat ‘Junior Adviseur Brandveiligheid’ geen functie is waar je met mijn achtergrond zo kunt instappen, was de ruimte om te leren ook een belangrijke factor voor mij. Ik heb dat in mijn eerste gesprek direct aangegeven: “Als jullie op zoek zijn naar iemand met veel kennis op het gebied van bouwkundige brandveiligheid, dan ben ik niet de juiste persoon. Máár, ik wil wel heel graag leren.” En dat kan hier. Ik krijg de tijd en ruimte om te leren, maar mét een vertrouwd vangnet.”

Ik leer elke dag

En nu leer ik elke dag. Ik loop veel mee met andere adviseurs om bij hun af te kijken en van ze te leren. Het leuke is dat ik steeds meer oppak en dus steeds meer bij kan dragen. Het werk van een brandveiligheidsadviseur is afwisselend; de ene dag scan je een gebouw op gebreken, de andere dag schrijf je ontruimingsplannen of doe je een opnameronde met aannemers.. En het menselijk contact, bijvoorbeeld met BHV-teams bij ontruimingsoefeningen, vind ik ontzettend leuk.

Mijn dromen en doelen? Ik wil er graag naartoe werken om als zelfstandig adviseur op te kunnen treden. Dat ik een vraagbaak ben voor anderen, beschik over de juiste informatie en kennis en daardoor kan bijdragen aan het verbeteren van (brand)veiligheidssituaties. Daar ga ik voor!

Ook aan de slag bij Intertraining? Bekijk hier de openstaande vacatures.