Het is vandaag 21 november. Op dit moment is de sint alweer in het land en als we nog twee keer met onze ogen knipperen is het december. The most wonderful time of the year. We zien de eerste lichtjes verschijnen en zingen weer vrolijk mee met de kerstliedjes op de radio. We hebben er zin in. En om ervoor te zorgen dat je de aankomende feestdagen ook veilig doorkomt, geven wij je nu alvast een aantal tips.

veilige feestdagen

Brandveiligheidstips kerstboom

Wat echt niet kan missen tijdens de feestdagen? Een kerstboom natuurlijk. Versierd met kerstballen, lampjes (geen kaarsen!) en ander glitterspul. Maar een boom in huis halen, kan ook risico’s met zich meebrengen. Daarom is het goed om rekening te houden met de volgende punten:

  1. Zet de kerstboom niet naast makkelijk brandbaar materiaal zoals gordijnen of kaarsen.
  2. Zorg ervoor dat de kerstboom stevig staat en niet kan omvallen.
  3. Wil je je huis gezellig maken met kaarsen? Zet deze dan niet in de buurt van de boom (en maak ze altijd! uit als je je huis verlaat of gaat slapen).
  4. Gebruik je kabelhaspels? Rol deze dan helemaal uit. Doe je dit niet, dan kunnen ze warm worden waardoor brand kan ontstaan.
  5. Verleng een verlengsnoer niet met een ander verlengsnoer.
  6. Kaarsen in kerststukjes kun je beter niet aansteken.

Brandgevaar tijdens gourmetten

De aankomende periode leent zich natuurlijk perfect voor het oer-Hollandse gourmetten. Eén en al gezellig, maar een ongelukje ligt altijd op de loer. Let daarom op de volgende punten:

  1. Haal al het brandbare materiaal weg bij het gourmetstel.
  2. Plak het snoer langs de tafelpoot om te voorkomen dat mensen hierover struikelen.
  3. Gebruik je een gourmetstel met spiritusbrander? Vul deze dan NOOIT bij aan tafel! Enkel buiten én in nuchtere toestand.
  4. Tijdens het gourmetten kan de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passende deksel in de buurt, zodat je snel kunt reageren. Wat je niet moet doen? Lopen met het pannetje of blussen met water.

Lees meer nieuwsberichten